V září se v Královehradeckém kraji otevře další RFA

V září se v Královehradeckém kraji otevře další RFA

Aleš Roll
14.05.2021
FAČR
Hradec Kr.

Výborná zpráva pro český mládežnický fotbal. Od září 2021 bude v Královehradeckém kraji otevřena další Regionální fotbalová akademie (RFA) Fotbalové asociace České republiky. Celkově už desátá, čímž FAČR naplňuje svůj strategický plán.

Poté, co vznik RFA Královehradeckého kraje schválil Výkonný výbor FAČR stejně jako zastupitelské úřady Královehradeckého kraje a města Hradec Králové, došlo k podpisu Memoranda o spolupráci mezi všemi subjekty.

„S radostí můžu oznámit, že jsme od 1. září připraveni otevřít další RFA, čímž plníme náš dlouhodobý plán mít v každém kraji jednu akademii. Finišují přípravy, nabíráme hráče, sestavujeme realizační tým, finalizujeme součinnost se školou a internátem,“ řekl Karel Poborský, ředitel Oddělení elitní mládeže a vedoucí Úseku akademií.

Cílem RFA je centralizace fotbalových talentů v kategorii čtrnáctiletých a patnáctiletých hráčů. Těm RFA poskytuje nadstandartní výchovně-vzdělávací podmínky a optimálně je rozvíjí po stránce sportovní a osobnostní.

Momentálně úspěšně funguje devět RFA. Ta se sídlem v Hradci Králové bude desátou.

„Postupně naplňujeme plán, který byl v loňském roce schválen Valnou hromadou FAČR. Tím myslím Strategický plán FAČR a část, která se týká RFA. Naším cílem je mít akademii v každém kraji. Jde o další dva ročníky U14 a U15, které budou mít zastoupení na elitní úrovni v dalším kraji. Zájem z Královehradeckého krajského fotbalového svazu byl veliký a já si myslím, že si to zde opravdu zaslouží,“ uvedl Jan Pauly, generální sekretář FAČR.


Celý zdejší region vítá vznik RFA. „Kraj dlouhodobě podporuje fotbalovou mládež a já jsem moc rád, že po letech úsilí se město Hradec Králové, kraj i Fotbalová asociace České republiky domluvily na tom, že RFA v našem kraji zřídíme. Potenciál je obrovský, protože tady se s mládeží vždy pracovalo dobře. Věřím tomu, že do budoucna tato akademie prospěje celému kraji a těším se, že v ní budeme vychovávat mladé fotbalisty a připravovat je pro velký fotbal,“ řekl Martin Červíček, hejtman Královehradeckého kraje.

Nová RFA bude sídlit v Hradci Králové a bude mimo jiné využívat i sportovního zázemí klubu FC Hradec Králové.

„Město Hradec Králové a jeho fotbalový oddíl se o mládež staralo vždy. Zdejší fotbalový klub měl tradičně velmi slušnou hráčskou základnu, kterou si sám pěstoval, ale tím, že tady vzniká akademie, tak se takový typ spolupráce dostává na kvalitativně jinou úroveň. Mladí fotbalisté budou mít nyní lepší vedení, budou lépe zabezpečeni materiálně a věřím tomu, že to bude mít obrovský vliv na kvalitu mladých hradeckých fotbalistů, kteří budou potom schopni doplnit náš „A“ tým,“ uvedl Alexandr Hrabálek, primátor Hradce Králové.

Hmatatelné výsledky projektu RFA, který vznikl v roce 2015, se již ukazují. První absolventi už nastupují v profesionálních soutěžích, byť jsou stále ještě v dorosteneckém věku. Otevření další akademie je tedy velmi pozitivní zprávou pro celý český fotbal.

„Otevřením další akademie pokryjeme další část Česka a zkvalitníme výchovu mládeže tak, abychom jednou mohli být hrdí na český národní tým. První absolventi regionálních akademií hrají profesionální fotbal, čímž se nám potvrzuje, že jsme na správné cestě,“ uzavřel Poborský.

Přehled RFA FAČR:

RFA Plzeňského a Karlovarského kraje (Plzeň)

RFA Ústeckého kraje (Teplice)

RFA Jihočeského kraje (České Budějovice)

RFA Kraje Vysočina (Jihlava)

RFA Pardubického kraje (Pardubice)

RFA Jihomoravského kraje (Brno)

RFA Olomouckého kraje (Olomouc)

RFA Moravskoslezského kraje (Ostrava a Karviná)

RFA Královehradeckého kraje (Hradec Králové) – spuštění od 1.9. 2021

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS