V nominaci repre U15 na Slovensko bylo 10 akademiků

V nominaci repre U15 na Slovensko bylo 10 akademiků

Aleš Roll
13.06.2021
Plzeň
Č. Budějovice
Jihlava
Pardubice
Brno
Ostrava
FAČR
Hradec Kr.

V nominaci na červnový dvojzápas se Slovenskem se v české reprezentaci kategorie U15 objevilo hned 10 hráčů Regionálních fotbalových akademií FAČR. Tvořili tak téměř polovinu celé nominace trenéra Karla Havlíčka.

Regionální fotbalové akademie (RFA) vychovávají fotbalové talenty v kategorii čtrnáctiletých a patnáctiletých hráčů. Ti nejlepší z této věkové kategorie proniknou do národního týmu U15, který vede trenér Karel Havlíček.

Kvůli koronavirovým omezením v sezoně 2020/2021 sehrál národní tým do 15 let jen dvě mezistátní utkání. Obě se uskutečnila až na konci sezony, v červnu porazili nejmladší reprezentanti dvakrát Slovensko (2:1 a 1:0).

V konečné nominaci na dvojutkání se Slovenskem, která se rodila na pěti výběrových kempech, bylo 10 akademiků. Dva z ní ze zdravotních důvodů vypadli, do obou utkání se Slovenskem zasáhlo 8 hráčů akademií.

Momentálně úspěšně funguje devět RFA v devíti krajích (se sídly v Pardubicích, Ostravě, Karviné, Plzni, Brnu, Olomouci, Jihlavě, Českých Budějovicích, Teplicích). Cílem FAČR je mít akademii v každém kraji. Od září bude otevřena regionální akademie v Královehradeckém kraji se sídlem v Hradci Králové.

hráčklubRFA
Filip HajnovičBrnoRFA Jihomoravského kraje
Martin HložánekBrnoRFA Jihomoravského kraje
Michal HložánekBrnoRFA Jihomoravského kraje
Bohuslav MusilJihlavaRFA Kraje Vysočina
Daniel BouchnerSlaviaRFA Kraje Vysočina
Václav JindraPardubiceRFA Pardubického kraje
Jakub KucharikSokolovRFA Plzeňského a Karlovarského kraje
Damián KotrbaČeské BudějoviceRFA Jihočeského kraje
*Petr ZíkaČeské BudějoviceRFA Jihočeského kraje
*Vojtěch HranošOpavaRFA Moravskoslezského kraje

*reprezentačního srazu se ze zdravotních důvodů nezúčastnili


Zápasy se Slovenskem (tučně jsou hráči z akademií):

Slovensko U15 – ČR U15 1:2

Jovanoski (41. Mich. Hložánek) - Hajnovič (55. Piták), Musil, Konečný (55. Jindra), Tesař (55. Bouchner), Kucharik (55. Hrdlička), Perrette (55. Kotrba), Dufek (55. Tošnar), Hájek, Honajzer (55. Mart. Hložánek), Rus (55. Branecký)

ČR U15 – Slovensko U15 1:0

Hložánek Mich. (41. Jovanoski) - Piták (65. Hajnovič), Konečný, Jindra, Bouchner - Tošnar (41. Dufek), Hrdlička (41. Kucharik), Hložánek Mar. (65. Musil) - Kotrba (41. Perrette), Branecký (60. Tesař), Rus (65. Honajzer).

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS