Akademie absolvovaly tradiční letní seminář

Akademie absolvovaly tradiční letní seminář

Aleš Roll
04.08.2021
FAČR

Sdílení poznatků je v trenérské praxi jedna z nejdůležitějších věcí. Proto se již tradičně uprostřed léta sešly realizační týmy všech deseti Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) na společném třídenním semináři.

Regionální fotbalové akademie určují trend výchovy fotbalové mládeže. Projekt byl založen v roce 2015 a jeho cílem je centralizace fotbalových talentů a v kategorii čtrnáctiletých a patnáctiletých hráčů. Těm RFA poskytuje nadstandartní výchovně-vzdělávací podmínky, a optimálně je tak rozvíjí po všech stránkách.

Uprostřed léta se realizační týmy všech akademií setkávají na společném třídenním semináři, kde sdílejí své poznatky a načerpávají nové vědomosti. „Samozřejmě tady byli i zástupci Sparty a Slavie a také oddělení ženského fotbalu, aby se vše propojovalo. Během tří dní jsme rozebírali nové tréninkové metody, analyzovali data z testování. Společně nastavujeme cestu dál,“ řekl Karel Poborský, ředitel Oddělní elitní mládeže a vedoucí Úseku akademií FAČR.

Do regionálních fotbalových akademií jsou začleňovány také dívky, což zástupci ženského fotbalu vítají. „Že jsme byli zapojeni do projektu RFA pro nás znamená strašně moc. Na semináři zazněla spousta zajímavých nápadů a námětů a jsme rádi, že jsme tady byli,“ uvedl Karel Rada, trenér ženské reprezentace.

Na semináři vystoupili také mládežničtí reprezentační trenéři, kteří představili herní zásady u reprezentací U15 – U20. Probírali se také výsledky motorického testování, pozornost se soustředila i na nový systém vest s GPS čipem, s nimiž budou trenéři v akademiích nyní pracovat a který jim pomůže objektivizovat trénink. Nechyběly ani praktické ukázky tréninkových jednotek na stadionu Přátelství.

Kromě trenérů z regionálních akademií se semináře zúčastnili také zástupci Sparty a Slavie. „Je hodně důležité, že tady může Sparta a Slavia být. Jak my, tak regionální fotbalové akademie děláme žákovskou kategorii, která je ve vývoji hodně důležitá. Pro rozvoj českého fotbalu potřebujeme, abychom pracovali na stejných principech a zásadách a učili to hráče,“ řekl Tomáš Heidenreich, šéftrenér mládeže Slavie.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS