Ondřej Mrózek zamířil do Viktorie Plzeň

Ondřej Mrózek zamířil do Viktorie Plzeň

Aleš Roll
27.01.2021
Karviná
Ostrava
FAČR

Sedmnáctiletý brankář Ondřej Mrózek přestoupil z druholigového Třince do Viktorie Plzeň. Talentovaný gólman je absolventem Regionální fotbalové akademie FAČR Moravskoslezského kraje, v níž strávil tři roky.

Ondřej Mrózek dosud působil v barvách Třince, za nějž již v 16 letech nastoupil v základní sestavě do dvou druholigových utkání. Vytáhlý gólman, který měří 196 centimetrů, se nyní stěhuje na novou adresu.

„Jsem nesmírně rád, že to dopadlo. Ve hře byly i jiné týmy, ale Plzeň měla největší zájem, proto jsem na její nabídku kývl. Momentálně se připravuji s béčkem, ale bude jen a jen na mně, jak se nabízené šance zhostím a jak daleko to dotáhnu,“ uvedl nadějný brankář na webových stránkách třineckého klubu.

Když v roce 2016 Fotbalová asociace České republiky otevírala v Karviné Regionální fotbalovou akademie Moravskoslezského kraje, patřil Ondřej Mrózek mezi její první hráče.

„Když do akademie přišel, byl to spíše outsider, výkonnostně to na začátku nebylo úplně ono. Ale když od nás po třech letech odcházel, nepoznávali jsme ho, udělal obrovský výkonnostní skok, šel strašně nahoru,“ vzpomíná na Mrózka šéftrenér Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje Kamil Papuga.

ondra_kamca_ustrihnute.jpgJelikož byl Mrózek jeden z nejmladších, strávil v akademii dokonce tři roky oproti obvyklým dvěma. V jeho fotbalovém růstu mu pomohli i trenéři brankářů. V prvním roce to byl Vít Baránek, někdejší gólman Baníku Ostrava a dnes trenér brankářů v tomto slezském klubu. V dalších letech to byl Ondřej Prepsl, odchovanec Baníku, bývalý brankář Frýdku-Místku a dnes trenér brankářů v regionální akademii v Ostravě.

„Pro mě je fotbalový růst Ondry Mrózka jen důkazem, že když hráč chce, dostane skvělé trenéry, bude se s ním dobře pracovat a bude mít podporu rodiny, může udělat za tři roky obrovský posun. Což Ondra od svých dvanácti, kdy přišel k nám do regionální fotbalové akademie, dokázal,“ říká Papuga.

Akademie Mrózkovi pomohla také osobnostně. Zatímco při příchodu se držel spíše stranou, postupem času si vypracoval velký respekt u spoluhráčů. „Byla to taková prodloužená ruka trenérů. Když jsme třeba potřebovali klukům na internátě domluvit, poslali jsme tam Ondru a on si je srovnal,“ líčí Papuga.

Šéftrenér obou moravskoslezských regionálních akademií (v Ostravě a Karviné) doufá, že Mrózek se prosadí i v Plzni. „Ondra má úžasný charakter a také skvělou výškovou dispozici. Fandím mu a přeju mu, aby dostal v Plzni šanci. Musí ovšem zůstat pracovitý a dál na sobě makat,“ uzavírá Papuga.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS