Akademie trénují s omezeními

Akademie trénují s omezeními

Aleš Roll
28.04.2021
Pardubice
FAČR

Hráči Regionálních fotbalových akademií FAČR se pozvolna vracejí na trávníky. Trénují v menších skupinkách dle vládních nařízení a vyhlížejí okamžik, kdy se budou připravovat bez omezení a zahrají si i zápasy.

Plán postupného rozvolňování situace v amatérském sportu v souvislosti s pandemií koronaviru se dotýká i Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA). Již nějakou dobu mohou hráči akademií trénovat ve dvojících, současný výklad pravidel je 6 dvojic na 15 m2 (čtvrtina hřiště) bez možnosti využívat vnitřní prostory.

Fotbalová asociace spolu s ostatními sportovními svazy tlačí na to, aby rozvolňování ve sportu probíhalo rychleji, jelikož současné nařízení ztěžuje standardní tréninkový proces a nemá ani reálné opodstatnění.

Po dlouhých týdnech strávených pouze individuální přípravou jsou však hráči i trenéři regionálních akademií rádi i za současnou možnost vyběhnout na hřiště alespoň v malých skupinkách a za to, že jsou konečně spolu.


„Je to určitě super, protože pro kluky to už doma bylo dlouhé,“ raduje se Miroslav Jirka, hlavní trenér kategorie U14 v RFA Pardubického kraje. „Když jsme se teď konečně potkali, byť je v menších skupinách, tak pro kluky je to obrovské plus, protože jsou v hlavně nějakém kolektivu,“ dodává trenér.

Důležitý význam sociálního kontaktu si uvědomují i hráči. „Těšil jsem se opravdu moc, hlavně na tréninky a na kamarády. O tom to přeci je,“ říká Filip Skokan, hráč kategorie U14 RFA Pardubického kraje. „Moc jsem se zpět do akademie těšil, už to doma bylo dlouhé. Být tady je o hodně lepší než trénovat sám. Jsme zase spolu a můžeme si hlavně zahrát fotbal,“ přidává se i spoluhráč Ondřej Vencl.

Trenér Miroslav Jirka si chválí, v jakém stavu se hráči po týdnech individuálního trénování vrátili. „Je vidět, že na sobě kluci makali nejen po fyzické stránce, ale i v dovednostech, kde se ve spoustě činností zlepšili. Technika, převzetí míče, je vidět, že se na to soustředili. Musím je opravdu pochválit,“ říká.

V příštím týdnu by snad mělo dojít k dalšímu posunu. Možnost trénování ve větších skupinách nebo třeba i celých týmech, by si všichni přáli. „Sice se zlepšujeme v individuálních činnostech, ale stále nám chybí plná hra. Abychom to, co nadrilujeme v menším počtu, v těch dvojicích, ukázali v normální hře. Těším se, až ten okamžik přijde, a kluci podle mě úplně nejvíce,“ uzavírá hlavní trenér Jirka.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS