Účastníme se projektu FIFA Talent Development

Účastníme se projektu FIFA Talent Development

Aleš Roll
30.10.2020
Plzeň
Pardubice

Mezinárodní fotbalová asociace (FIFA) spustila v roce 2020 projekt s názvem FIFA Talent Developement Programm. Z názvu je patrné, že se projekt zaměřuje na mladé hráče a rozvoj jejich talentu. Fotbalová asociace České republiky je jednou z národních asociací, která se k projektu připojila přes Regionální fotbalové akademie FAČR.

V současné době probíhá sběr dat a jejich analýza v jednotlivých zemích, které se do projektu připojily. Zapojených je přes 200 zemí. Následně se s daty začne pracovat, aby docházelo k rozvoji talentů. Cílem projektu je vytvořit co nejpříznivější podmínky pro identifikaci a rozvoj talentovaných žáků fotbalových škol.

V čele celého projektu je velký odborník Arsene Wenger, který program popisuje následujícími slovy: "Spouštíme FIFA Talent Development Programm, který zaručuje talentovaným hráčům, aby dostali příležitost a šanci se rozvíjet. V mnoha zemích se asociace zaměřují především na seniorský národní tým, ten je vždy výsledkem rozvoje fotbalu po celé zemi. Udržitelný rozvoj je dlouhodobý přístup, který vyžaduje úsilí, důvěru a trpělivost. Do konce roku 2020 budeme mít dobrý přehled o potřebách ženského i mužského fotbalu v různých zemích a následně budeme reagovat online i osobně s týmem odborníků, abychom pomohli rozvíjet fotbal na nejvyšší úrovni s trvalým dopadem.”

Odkazy:

Wenger oznámil zahájení průkopnického programu rozvoje talentů FIFA

Přes 200 národních asociací se zapojilo do projektu FIFA Talent Development Program

Probíhá proces registrace FIFA Talent Development Program

Wenger: Musíme zajistit, aby se fotbal vyvíjel všude stejným tempem

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS