Olympiáda v anglickém jazyce v RFA má své vítěze

Olympiáda v anglickém jazyce v RFA má své vítěze

Aleš Roll
24.06.2021
Plzeň
Pardubice
Olomouc
FAČR

Olympiáda v anglickém jazyce v Regionálních fotbalových akademiích FAČR (RFA) zná své absolutní vítěze. Tři hráči z kategorie U14 a tři z U15 se za odměnu zúčastní zájezdu na zápas jedné z prestižních evropských lig.

Regionální fotbalové akademie nejsou jen o zdokonalování fotbalových dovedností, z hráčů se snaží vybudovat komplexní osobnost a připravit ho i na případné zahraniční angažmá. Proto důraz i na anglický jazyk.

„V akademiích to není jen o fotbale, snažíme se hráčům ukázat, že jazyky jsou velice důležité i pro jejich potenciální další vývoj a možný odchod do zahraničí,“ řekl ředitel Oddělení elitní mládeže a vedoucí RFA Karel Poborský.

Hráči nejprve během školního roku vyplňovali průběžné testy z anglického jazyka, pak je čekalo regionální kolo. Z toho postoupili do finále jen nejlepší z každé věkové kategorie z jednotlivých akademií.

Finalisté se sešli v sídle fotbalové asociace v Praze na Strahově, kde je přivítal šéf Úseku akademií Karel Poborský. Pak uchopili tužky a začali vyplňovat náročný test. Tři nejlepší z každé věkové kategorie se pak stali vítězi, obdrželi památeční diplomy a v budoucnu je jako odměna čeká výlet na zápas jednoho z prestižních evropských klubů, v minulosti to byl například Juventus nebo Manchester United.

Test se vydařil nejlépe hráčům Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje, kteří měli mezi šesti vítězi dokonce padesátiprocentní zastoupení. „Nejtěžší bylo se naučit všechna slovíčka a z videí, které jsme měli v průběhu roku, si zapamatovat to nejdůležitější. Učil jsem se na finále asi měsíc. Za odměnu bych jel rád na Real Madrid, je to můj neoblíbenější tým a rád bych si tam zahrál,“ svěřil se Samuel Venzhöfer, vítěz kategorie U15 z RFA Pardubického kraje, který vyhrál i loni v kategorii U14.

Samotní hráči vnímají znalost anglického jazyka jako stěžejní pro jejich kariéru. „Určitě je důležité, abychom se anglicky v zahraničí dokázali domluvit. A to i v běžném životě. A kam za odměnu? Rád bych se podíval na nějaký hezký stadion, třeba do Allianz arény v Mnichově. Klidně bych si zajel i teď na nějaký zápas EURO,“ usmíval se Matyáš Kubrycht, vítěz kategorie U14 z RFA Plzeňského a Karlovarského kraje.


Vítězové olympiády v AJ 2020/2021


kategorie U14:

Kubrycht Matyáš – RFA Plzeňského a Karlovarského kraje

Kvaček Matěj – RFA Pardubického kraje

Přibylka Patrik – RFA Olomouckého kraje


kategorie U15:

Venzhöfer Samuel – RFA Pardubického kraje

Jůn Josef – RFA Pardubického kraje

Kolařík Matěj – RFA Olomouckého kraje

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS